Φωτο: ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης
Με καθυστέρηση ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της άσκησης «Μίνωας 2024» στην Κρήτη, λόγω φωτιάς που ξέσπασε στη Σούδα.
Στις 12 το μεσημέρι και λίγα λεπτά μετά ήχησε το 112 στα κινητά των κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης. Το πρώτο έκανε αναφορά σε σεισμό 7,2 Ρίχτερ, ενώ το δεύτερο προειδοποιούσε για τσουνάμι, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.
Για την μεγάλης κλίμακας επιχειρησιακή άσκηση, στην οποία συμμετέχουν 10 υπουργεία και όλες οι περιφέρειες στην Κρήτη, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας δηλώνοντας ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της ανταπόκρισης των εμπλεκόμενων φορέων.
«Σήμερα το σενάριο και οι δυσκολίες κλιμακώνονται με την έννοια ότι ενώ πήγαινε προς εκτόνωση των φαινομένων στα Χανιά και στο Ρέθυμνο έχουμε ένα νέο σεισμό της τάξεως των 7,2 βαθμών, αυτή τη φορά πιο ανατολικά, έξω από το Ηράκλειο, στο θαλάσσιο χώρο» δήλωσε στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Κατσουλάκη ο κ. Λέκκας.
Μιλώντας για τις επιπτώσεις στον ευρύτερο χώρο διενέργειας της άσκησης και την αναδιάταξη των επιχειρησιακών δυνάμεων στις περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών Καταστροφών δήλωσε ότι είναι «ένα σενάριο πάρα πολύ δύσκολο, το οποίο δύσκολα παρακολουθούν οι επιχειρηματικοί φορείς αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν».
Ευρύτατη η συμμετοχή του πληθυσμού
Το θετικό, όπως τόνισε, είναι ότι εκτός από την ευρύτατη συμμετοχή του πληθυσμού, υπάρχει ενθουσιασμός στους επιχειρησιακούς φορείς ότι επιτέλους ασχολούνται με ένα σενάριο το οποίο ενδεχομένως προσεγγίζει προς το ρεαλισμό περισσότερο από κάθε άλλο.
«Εκείνο το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η απόκριση στα σχολεία. Εχθές εκκενώθηκαν περίπου 400 σχολεία σε όλη την Κρήτη. Σήμερα μένει να εκκενωθούν άλλα 640 σχολεία στο Ηράκλειο και στο Λασίθι» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ οι χρόνοι αντίδρασης τηρήθηκαν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ενώ ο βαθμός δυσκολίας σήμερα 2η ημέρα της άσκησης που διοργανώνει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης, αυξάνει. «ΕΈουμε και ισχυρούς νοτιάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρχει δυσκολία στη χρήση εναέριων μέσων και κυρίως drones τα οποία παρακολουθώ να παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις σε όλα τα σημεία ελέγχου. Παρ’ όλα αυτά όμως, υπάρχει αισιοδοξία ότι σήμερα θα είναι μια αποδοτικότατη μέρα όσον αφορά τις εμπειρίες», πρόσθεσε.
Oδηγός η άσκηση «Μίνωας 2024» για όλες τις Περιφέρειες
Όπως δήλωσε στο EΡΤΝews αύριο Τετάρτη θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της άσκησης για την οποία όπως είπε «θα αποτελεί και έναν οδηγό για κάθε περιφέρεια της χώρας». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η άσκηση Μίνωας δεν αφορά μόνο σεισμό αλλά υποθετικά σενάρια αντίδρασης των κρατικών φορέων σε περιπτώσεις κατολίσθησης, τσουνάμι και θραύσεις φραγμάτων. «Έχει 75 επεισόδια και συνεπώς καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών», συμπλήρωσε.
Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η άσκηση στοχεύει, επίσης, στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
Στην μεγαλύτερη τέτοιας μορφής – και η πιο ρεαλιστική- άσκηση που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα, σε επίπεδο πεδίου συμμετέχουν στην Κεντρικοί φορείς (Υπουργεία, Κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι Φορείς Τηλεπικοινωνιών, οι Δομές Υγείας, οι Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων, οι Τουριστικές Δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.